MI KREIRAMO UGLED

WE CREATE REPUTATION

Sigma poklanja Banjoj Luci besplatan edukativni program “Iva”

„Znanje postaje veće ako se dijeli sa drugima“je poznata krilatica u koju vjeruju i učesnici naših radionica. I ne samo to, osim znanja i iskustva, podijelili smo podršku, zagrljaje, osmijeh i suze. Otišli kući punog srca, sa novim idejama u glavi i vjetrom u leđima. Kako to radi IVA? Pročitajte u nastavku!

Zašto je pokrenuta ideja radionica i predavanja?

U vremenu poskupljenja, kašnjenja i povlačenja u svoje probleme, Sigma Solutions je odlučila da idejom programa „IVA“ (In Action Volunteering), koji obuhvata besplatne radionice i predavanja za naše građane, razbije neke od dominantnih stereotipa. Istina, vremena nisu laka, ali znanje i podrška ne moraju uvijek biti teško dostižni!

Naši predavači su prepoznali neke od aktuelnih problema i pitanja zajednice, te otvorili vrata onima kojima je pomoć potrebna. Tačnije, ne samo da im je potrebna pomoć, već su polaznici naših radionica svi oni koji žele saznati nešto novo, podijeliti svoje dileme, ali i bogata iskustva sa drugima i obezbijediti Banjoj Luci jedno optimističnije sutra.

O čemu smo do sada govorili?

Iza nas su dvije uspješno realizovane radionice na kojima su učesnici bili aktuelni, ali i svršeni studenti psihologije, te roditelji djece sa poteškoćama u razvoju. Zašto smo odabrali baš njih?

Kako se ideja programa izrodila iz želje da građanima Banjaluke pružimo besplatnu priliku da bolje upoznaju sebe, svoju okolinu i da sebi i drugima olakšaju svakodnevnicu prepunu stresa, zadataka, očekivanja, pa čak i konflikata, krenuli smo od onih kojima bi naša djelatnost bila najbliža i najpotrebnija. Svaki početak je težak, a mi smo odabrali teme i učesnike sa kojima ćemo, osim učenja, razbiti neke od predrasuda i pokrenuti lavinu pitanja koja se (ne)svjesno guraju pod tepih.

Geštalt psihoterapija u praksi, kako je primjeniti na sebi?

Našu prvu radionicu je vodila Danka Đukanović, geštalt psihoterapeut, kouč i edukator. Ona je učesnicima pomogla da se upoznaju sa Geštalt psihoterapijom, osnovnim pojmovima koji se koriste u Geštalt psihoterapiji, kao i da osvijeste kako sebe podsvjesno sabotiraju, šta im je teško da prihvate i priznaju sebi, ali i koje su njihove sposobnosti i moći koje zanemaruju.


Kakvi su efekti radioničarskog rada?

Danka ističe kako su osjećaj uzajamnog davanja i primanja najveće blagodati grupnog rada, što podrazumijeva i naša ideja rada u radionicama. „ Volim taj osećaj kada učesnici nakon radionice odu sa nekim novim saznanjem, uvidom, rečenicom koja im znači, razmenom iskustava, učenjem od drugih, nekom tehnikom koju su probali, a koju žele da primenjuju.

Budući da su psiholozi oni koji zajednici trebaju zarad očuvanja mentalnog zdravlja i pružanja podrške, odabrali smo baš njih za naše učesnike, kako bi kao misionari Dankine riječi i nova znanja prenosili dalje i već sutra pomogli sebi, ali i onima najbližima u njihovom okruženju.

Vesna, jedna od učesnica i studentica psihologije, je svoj susret sa radionicom i tehnikama Geštalt psihoterapije opisala ovako: „ Radionica mi je pomogla da shvatim čime se zapravo bave Geštalt terapeuti i na koji način se ovaj smjer terapije izvodi. Meni je lično koristila jer sam osvijestila određene stvari, a zatim se odlučila i na redovnu terapiju kako bih do kraja razriješila to što sam počela na radionici. Drago mi je da sam učestvovala i nadam se da će ovakvih radionica biti više u budućnosti.“.

Sa čim se sve nose roditelji djece sa poteškoćama u razvoju?

Našu drugu radionicu smo posvetili roditeljima djece sa poteškoćama, a ovom prilikom je susret vodila naša Sonja Stančić, doktor psiholoških nauka, dok je predavač i ovaj put bila Danka Đukanović.

Dugogodišnja iskustva naših predavača govore da se tema podrške ovoj populaciji često pominje, dok istovremeno nailazimo na niz neodgovorenih pitanja i na nedostatak iste. Zašto?

Zato što okolini treba više ovakvih susreta kako bi iz prve ruke čuli iskustva roditelja, njihove potrebe, njihova osjećanja, želje i ideje. Svakodnevnica roditelja je prepuna očekivanih, ali i neočekivanih izazova koji često umiju da donesu stres i umor koji se nakupljaju u organizmu.

Istovremeno, roditelji trebaju energiju i trezvenost kako bi svojoj djeci i porodici bili zvijezde vodilje i zaštitnici. Zato je Danka učesnicima pomogla da se upoznaju sa načinima na koje mogu da upravljaju izvorima stresa, šta mogu da urade u situacijama koje ne mogu da promijene ili kontrolišu, kao i da se upoznaju sa vrlo korisnim tehnikama za umirenje i opuštanje.

Roditelji su pokazali veliko interesovanje za rad, a Danka ne krije utiske „ Uživala sam u upoznavanju novih ljudi, njihovih priča, zajedničkoj interakciji i razmeni. Kada su učesnici otvoreni i imaju želju da nešto novo nauče, saznaju ili da usavrše svoje veštine, onda imamo dobitnu kombinaciju i obostrano uživanje kao rezultat.“


Šta o radionicama kažu roditelji?

Znanje naših predavača o ovim temama, ali i iskustva roditelja koji su se odazvali učešću su mnogo bogatiji i veći od devedeset minuta koliko smo na raspolaganju imali za održavanje radionice.

No, utisci govore da smo postigli ono što smo željeli „ Oduševljena sam radionicom, bilo je prijatno sa vama i stručnim osobljem podijeliti svoj problem i  pružiti podršku jedni drugima. Voljela bih da budu češće ovakve radionice! „ govori Suzana,majka djeteta sa poteškoćama.

Zašto Banjaluka treba ovakve radionice?

Na ovo pitanje će najbolji odgovor dati Željka Perišić Ninković, predsjednica Centra za podršku porodicama djece i osoba sa poteškoćama “Dajte nam šansu – Zvjezdice”, a ona kaže „ Radionice namijenjene roditeljima djece sa poteškoćama u razvoju su izuzetno značajne za nas, sa aspekta osnaživanja roditelja u smislu prihvatanja dijagnoze i smanjenja stresa. “

Banjaluka, kao prestonica Republike zaslužuje, ali i mora više da govori o ovakvim temama koje se tiču direktno njenih građana i njihovog mentalnog i fizičkog zdravlja, a program „IVA“ baš i ima u cilju besplatnu edukaciju i prijatno druženje.

Ovim putem se zahvaljujemo našim učesnicima prvencima, predavačima i saradnicima, a vas pozivamo da pratite naš rad i da se odazovete pozivima za učešće, te tako i sami budete ambasadori u borbi za zdraviju i jaču društvenu zajednicu!