MI KREIRAMO UGLED

WE CREATE REPUTATION

Mladi češće posežu za čašom alkohola

BANJALUKA – U konzumaciji alkoholnih pića u Srpskoj prednjače mlađe osobe, dok se za upotrebu cigareta radije odlučuju građani srednjih godina, a zabrinjavajući je podatak da čak pet odsto građana sedmično popije i do 14 alkoholnih pića.

Ovo su podaci online istraživanja koje je sprovela Agencija za istraživanje javnog mnjenja “Sigma Solutions” iz Banjaluke, koje je rađeno krajem maja na 1.246 građana Srpske, a najviše ispitanih građana bile su žene, dok se starosna struktura ispitanika kretala od 16 do 86 godina.

Kako su naveli u ovoj agenciji, cilj ovog istraživanja je bio da se utvrdi koliko građani RS popiju pića u toku sedmice te koliko ispuše cigareta dnevno.

“Kada govorimo o konzumaciji alkohola, oko 44 odsto građana ne konzumira alkohol, od četiri do sedam pića pije oko 15 odsto građana, a 12,4 odsto građana pije više od sedam pića sedmično”, rekao je za “Nezavisne novine” Strahinja Dimitrijević, direktor Agencije “Sigma Solutions”.

On je dodao da je posebno zabrinjavajući podatak da je oko pet odsto ispitanika navelo da je u toku prethodne sedmice popilo više od 14 alkoholnih pića.   

Istraživanje “Sigma Solutionsa” pokazalo je i to da žene manje konzumiraju alkohol od muškaraca. 

“Oko 50 odsto žena i jedna trećina muškaraca naveli su da nisu konzumirali alkohol u prethodnoj sedmici”, kazao je Dimitrijević.

Prema podacima istraživanja, oko 15 odsto žena i 40 odsto muškaraca navelo je da je popilo više od sedam pića u toku sedmice. 

Dimitrijević je naveo da podaci istraživanja ukazuju na to da mladi konzumiraju alkohol u većim količinama nego stariji građani.

“Oko trećine mladih do 24 godine navelo je da nije popilo niti jedno piće prošle sedmice, dok, sa druge strane, to navode preko dvije trećine građana starijih od 65 godina”, rekao je Dimitrijević.

Dodao je da je 37 odsto mladih navelo da je popilo više od četiri pića u toku prošle sedmice, dok je to učinilo 14 odsto penzionera.

Kada je u pitanju konzumacija duvanskih proizvoda, istraživanje Agencije “Sigma Solutions” pokazuje da oko 70 odsto građana Republike Srpske ne konzumira duvan. Nadalje se u rezultatima istraživanja navodi da je neznatno više žena, 71,7 odsto, nego muškaraca, 65,5 odsto, koje ne uživaju u duvanskom dimu. 

Za razliku od konzumacije alkohola, gdje prednjače osobe u ranim dvadesetim, najveći procenat konzumenta duvanskih proizvoda je među populacijom od 35 do 65 godina.

“Oko 40 odsto građana ove starosne kategorije izjasnilo se da koristi duvanske proizvode, dok je manji procenat, 30 odsto, konzumenata među populacijom starijom od 65 godina”, naveo je Dimitrijević.

Dodao je da je, uzevši u obzir ove rezultate, potrebno intenzivnije raditi na prevenciji konzumacije ovih proizvoda.

“Ako se uzme u obzir koje se sve bolesti razvijaju zbog pretjerane konzumacije alkohola i cigareta, jasno je da je potrebno intenzivnije raditi na prevenciji, posebno u dječijem i adolescentskom periodu”

rekao je za “Nezavisne” Dimitrijević.

Istakao je da je neophodno razmišljati i u pravcima pristupa određenim ciljnim grupama, kao i o definisanju novih kanala komuniciranja.

“Sigma Solutions” iz Banjaluka je agencija za istraživanje tržišta, javnog mnjenja i strateško komuniciranje, koja posluje na teritoriji BiH.

U Agenciji je angažovan veći broj profesionalaca, prije svega psihologa i stručnjaka za medije, koje odlikuju stručnost i lični kredibilitet, a koji se u svom radu pridržavaju svih standarda poslovanja i važećih etičkih normi.

Vakcinacija protiv kovida-19 

0 %
vakcinisanih do kraja maja
0 %
planira da se vakciniše
0 %
ne planira da se vakciniše

Prema rezultatima prethodnog istraživanja Agencije “Sigma Solutions”, 48,2 odsto ispitanika izjasnilo se pozitivno u vezi s pitanjem vakcinisanja protiv kovida-19.

Velika je i brojka od 38,8 odsto onih koji su protiv i koji su rekli da ne planiraju da se vakcinišu. Do kraja maja ove godine svega 13 odsto ispitanika navodi da su već vakcinisani.