MI KREIRAMO UGLED

WE CREATE REPUTATION

Građane najviše brinulo da ne zaraze najbliže

BANJALUKA – Građani Srpske su u periodu pandemije više brinuli za zdravlje svojih najmilijih, nego za to da li će se oni zaraziti, većina je vjerovala zdravstvenom sistemu, a na vakcinaciju češće pristaju stariji, ali i visokoobrazovani građani iz gradskih područja.

Podaci su ovo ispitivanja koje je od 17. do 31. maja 2021. godine sprovela Agencija “Sigma Solutions” iz Banjaluke na 1.246 ispitanika uzrasta od 16 do 86 godina.

Kako je navedeno, u ovom ispitivanju su većinom učestvovale žene, a najveći broj ispitanika je dolazio iz gradskih područja, te najviše uzorkovanih građana ima završenu srednju školu, dok nešto više od 20 odsto ima završen fakultet, a tek pet odsto master studije.

Uzorkom je bilo obuhvaćeno 23,5 odsto onih koji su prebolovali koronu, te 1,6 odsto onih koji su u trenutku ispitivanja imali ili su mislili da imaju koronu.

U istraživanju su istakli da je primjetno da su ispitanici mnogo više brinuli da ne mogu svoje najbliže zaštititi od virusa, nego što su brinuli da će se oni sami inficirati.

“Kada je pandemija u pitanju, nešto više od polovine ispitanika imalo je potpuno povjerenje u naš zdravstveni sistem. Međutim, oko jedne petine ispitanika je bilo veoma zabrinuto da zdravstveni sistem neće moći da adekvatno zaštiti njihove najmilije od virusa korona, dok je njih oko 20 odsto bilo zabrinuto da neće moći zaštiti njih same”, podaci su ovog istraživanja.

Ispitivanje je pokazalo i da je jedna trećina ispitanika brinula, djelimično ili mnogo, da nije dovoljno da se drži distanca i osnovna higijena kako bi bili zaštićeni od kovida19.

Kada je riječ o spremnosti građana da prime vakcinu protiv virusa korona i tu su mišljenja podijeljenja, te je tako 13 odsto ispitanika već primilo vakcinu, skoro 50 odsto je navelo da se planira vakcinisati, nešto više od 30 odsto ne želi da se vakciniše.

“Između muškaraca i žena nema razlike prema spremnosti da se vakcinišu. S druge strane, nešto veći broj visokoobrazovanih, kao i onih koji žive u prigradskim i gradskim sredinama, u odnosu na ispitanike koji imaju najviše završenu srednju školu i onih koji žive na selu planira da se vakciniše”, stoji u rezultatima ispitivanja.

Istraživanjem je pokazano da od imunizacije ne prezaju uglavnom stariji građani, tačnije dvije trećine starijih od 45 godina se izjasnilo spremnim da primi vakcinu.

“Jedan od razloga velikog broja onih koji nisu spremni da se vakcinišu je i nepovjerenje u vakcinu, njenu efikasnost, kao i briga da vakcina može imati ozbiljne negativne posljedice po zdravlje”, pokazalo je ovo ispitivanje, gdje stoji da čak oko 20 odsto ispitanih brine da je vakcina štetna.

“Skoro trećina ispitanika djelimično ili u velikoj mjeri sumnja da je vakcina dovoljna da ih zaštiti od virusa korona”, navedeno je u istraživanju.

Ispitivanje je pokazalo i da je oko šest odsto građana koji su učestvovali u ispitivanju imalo djelimične posljedice stresa izazvanog pandemijom kovida 19.

“Oko tri odsto je imalo izražene simptome, kao što su problemi u koncentraciji, problemi sa spavanjem, fizičke reakcije, poput znojenja i lupanja srca, ružnih snova, uznemirujuće slike i misli”, stoji u ispitivanju Agencije “Sigma Solutions”.

U istraživanju je navedeno da bi problemu kovid stresa trebalo prići sistematski i organizovano, ponuditi edukaciju, ali i psihološke tretmane, te da je potrebno uložiti napor u informisanje i edukaciju građana, kako o procesu vakcinacije, tako i o svim aktuelnim pitanjima u vezi s pandemijom, a informacije prilagoditi ciljnim gupama.